Mata Hari

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako mi Račianska gazdiná šťastie v dome uchovala

a veru, skoro mi uletelo!

Také írečité Račianske gazdiné veru nikdy nelenia. Tu sa vždy vypekalo, šilo, chovalo, pestovalo, obrábalo a keď vyšiel čas, aj tancovalo. Račiansku gazdinú nevidel nikto nadarmo len tak sedieť. Keď si gazdiná podchvíľou v Rači sadla, aby dala nôžkam oddýchnuť, tak zaručene jej ruky nad niečím lietali, či už svetríky pliesť, či obrusy  povyšívať alebo  ponôžky zaštopkať.

Ako dieťa som mala presne určené, ktorým smerom sa pobrať, keď bolo treba dobré klobásky kúpiť, vianočné oplátky a trubičky kúpiť -  a tie trubičky by ste dodnes darmo v hypermarketoch hľadali, ale ja viem, že v našej miestnej tržnici nájdem tie najjemnejšie, najvoňavejšie... - ktorej gazdinej zveriť do rúk ušitie parádnej róby, u koho v každom čase či nečase môžeš zazvoniť, ak ti treba náhle kyticu,  a ktorej torty  a zákusky od výmyslu sveta slinky na jazyk tlačia....

Kým v iných krajoch  Slovenskej zeme gazdiné zemiaky zo zeme vyryjú i ostatnú zeleninku do komôrky zložia a práce na poli sa im skončia, Račianske gazdiné na traktor sadajú, šatky na hlavách, aby im vietor nečechral kučery a hompáľajúc nôžkami do vinohradov sa vezú, na rukách rukavičky, ale nie z hodvábu a v rukách nožnice, ale nie na manikúru.... Predsa pre hrozno treba ísť, bobuľky zbierať, či na mušt alebo burčiak, či na víno zberať, ale hlavne na štrúdle!!! Nepoviem spisovne, že závin, je to štrúdla a fertich!

Račianska gazdiná dobrou radou nešetrí a keď sa moja ruka v obchode pred Silvestrom pohla ku kuracím prsíčkam, že vysmažím  rezníčky, gazdiná mi vraví: "Ale to nesmiete! Na Nový rok sa predsa nevarí z ničoho, čo má krídla, aby vám šťastie neuletelo!"

A veru, na toto by som bola zabudla. Pekne som sa poďakovala, mäsko sviňacie naložila a spokojná, že sa šťastena v dome udrží, pobrala som sa variť, piecť, nech sa aspoň okrajom Račianskym gazdinkám priblížim.

Aby u vás šťastie na zadočkoch pekne  sedelo vám praje Mata Hari....


Račisdorf | stály odkaz

Komentáre

  1. no je to pravda pravdúca
    gazdinky z Rače nie že boli, furt sú pracovité ako včielky a stále viac a viac.. však viem, však tam bývam. Fuu a bolo to len tak o chĺpok s tým šťastím Tvojím, ešteže to všetko tie gazdinôčky majú pod kontrolou, a nasmerujú keď je treba. Krásny a šťastný Nový rok..:-))
    publikované: 02.01.2012 12:22:09 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  2. :)
    publikované: 02.01.2012 15:18:02 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. zdravím-ženička z Rače-čo pečie pestré blogové koláče..
    nech si šťastie u vás spinká-pomôže snád aj novoročná svinka..tak to so zvykom býva-kto neverí-tým "nezakýva"..kto však ho drží-tomu život pestrejšie beží..tento poznám-aj moja babka mi dala zvykov zoznam..spomínam na ňu vdačne-moje srdce je po takejto chuti života lačné..
    dolniacke i horniacke ženičky majú veľmo šikovné ručičky..
    a tá štrúdla-tá na jazyku jemná pavučinková vôňa-nuž-taká je len doma..nevyrobí žiaden reťazec..ešte možno dáky mazanec..
    nech tá svinka potvrdí ti zdravie šťastie aj majetok nech ti rastie..
    račianska ženička+vínko=veselá pesnička
    to sa dobre žije
    ked sa z Rače vínko pije..:-)
    na zdravie
    publikované: 02.01.2012 18:21:17 | autor: radosť (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. MH,
    pani Mataháriová, štrúdlu hroznovú som ja ešte nejedla, na horniakoch slivkovú s makom, alebo čerešňovú s tvarohom a so slivovicovým čajom. Ale také to slam/k/ové vínečko som už mala možnosť piť. Si predstav, že to sa i u nás traduje, že na Nový rok sa nič operené ani šupinaté neje, aby to šťastíčko doma zostalo. Nuž tak my sme z rohatej obrátené šnicliská dlávili.
    Tie vinohrady za kostolom sú gazdinej mataháriovej?
    publikované: 02.01.2012 19:50:57 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. :)
    ej veru.....spomenula som si na babkinu štrudlu aj ja :)....ťahanú.... pamätám ako na kuchynskom stole na obruse cesto naťahovala....a ja ako malá som po okrajoch prstom dierky robila........:) .....boli to gazdinky :) A tradíciu nejsť nič z peria na nový rok máme práve od nej a roky ju dodržiavame........tak nech nám všetkým šťastie nikam neuletí :)
    publikované: 02.01.2012 23:42:53 | autor: danulaSK (e-mail, web, autorizovaný)
  6. :-)
    jój, pamätám na babkine štrúdle. babka bývala dlho-predlho v Rači a vždy pri oberačke, keď sa nás u nej zišlo asi 50 robila štrúdle. Také skvelé ťahané, s hroznom, aj bez hrozna, makové, tvarohové a veru štrúdle boli všade... a cesto bolo veru tenšie ako priesvitný papier...
    publikované: 03.01.2012 08:12:47 | autor: snezka (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Zarenka
    ty si do koloritu Rače výborne zapadla, bo keď ty ťaháš štrúdlu, veru ťaháš postivo po celom stole....:-))
    publikované: 03.01.2012 10:31:12 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Lulla
    poslednou dobou si ale ukecaná...:-)))
    publikované: 03.01.2012 10:31:35 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Radostička
    škoda, že mne to vínko tak moc neťahá, mala by som zanedbané toto napraviť, červeným krvinky oživiť, ale s kým, keď Matahár žiadny alkoholický mok do úst nevloží... ale tú štrúdlu, tú mu veru z ruky nevydriapeš....:-))
    publikované: 03.01.2012 10:33:40 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Vasilka
    všetko treba skúsiť, aj hroznovú štrúdlu, aby bol život krásne pestrý..:-)
    publikované: 03.01.2012 10:34:27 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Danulka
    spomienky na dobré múdre babičky sú k nezaplateniu...:-))
    publikované: 03.01.2012 10:35:15 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Snežka
    ako dobre, že korene tu máš pekne štrúdlové..:-)
    publikované: 03.01.2012 10:36:02 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014