Mata Hari

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Rovno ma zavreli na to najťažšie oddelenie psychiatrie

ale ja som im odtiaľ ušla...

Vyberám v lekárni lieky pre Našubabičku, keď ma zozadu štuchla Maja: "Servus, Mataharinka, dáme kávu?".. dáme, čo by nie, na kamarátov treba mať vždy čas. Vybrala si antidepresíva, sadla ku káve a čítame spolu príbalový letáčik. Zákaz požívania alkoholických nápojov. "Tak a mám po zábave!", rozosmiala sa Maja, o ktorej viem, že na chlast ani nepomyslí.

"Už som v piatok tie tlaky v hlave a v srdci nevydržala, mátalo ma dávno, cítila som, že to nezvládnem, ten pocit ničoty bol silnejší ako ja, tak som sadla do auta a vybrala som sa hľadať pomoc. Nenapadlo ma nič lepšie, ako ísť rovno do zdroja pomoci na psychiatrickú liečebňu. V ambulancii mi vraví pani doktorka, že najlepšia by bola rovno hospitalizácia, že v takom zúfalom stave by skutočne bolo ideálne zostať pod dozorom a v pokoji. Hneď sa mi hlavou premietalo, čo treba doma všetko porobiť, o rodinu sa postarať, ale pani dochtorka vraví, že keby som si zlomila nohu a museli by ma operovať, tiež by nebolo iného východiska. Doslova vraví, že tým tam doma tiež nezaškodí pochopiť, že mama nie je stroj, určite by to zvládli, teda museli by. Tak som pritakala, podpísala dobrovoľný súhlas na hospitalizáciu a sestrička ma odviedla. Rovno na zatvorené oddelenie pre najťažšie prípady. Na chodbe ma obkolesíli také stratené dušičky, páchnuce stvoreníčka, len zaplakať. Pri predstave, že by som mala byť na izbe čo len s jednou, mi prišlo zle. Vravím, že nie, že chcem ísť domov. Sestričky, že sorry, podpísala ste a už sa to nedá. Ešte som mala telefón u seba, hneď som volala starému, nech okamžite ide pre mňa. Museli sme čakať, až skončia lekári poradu, podpísala som teda reverz a išla domov bez liekov, bez pomoci."

"To vážne ťa rovno zavreli, namiesto niečoho upokojujúceho?", krútim hlavou.

"Hej, s odporúčaním navštíviť bežnú psychiatrickú ambulanciu. Ja som chcela ísť hneď, ešte by sa dala nejaká nájsť, ale starý, že nie, ideme domov. Tak som sadla do auta, pustila som si rádio a s tým búšením srdca som to došoférovala domov. Tam som sa dozvedela, že na žiadne lieky nepôjdem. Očividne sa za mňa hanbil. Tak som dnes potajmo v jednej bola a budem poctivo rvať do seba antidepresíva. Ako vraví pani doktorka, ktorá mi ich predpísala - problémy síce nezmiznú šmahom ruky, ale začnete ich mať v paži. Nástup liekov bude pomalý, ale potom to bude dobré a keď sa chémia v mozgu napraví, treba vymyslieť bojový plán. Na boj o život, o šťastie, o rešpekt, o sebavedomie. Viem, že sa nič nezmení, len už to nebudem vidieť tak tragicky. Hovorím to len tebe, lebo tebe môžem, Mataharinka, ty si sestrička a vieš, že depresia nie je hanba. je to práve taká istá choroba, ako keď máš cukrovku. Tiež to treba liečiť!"

Kým sme dopili kávičku, aj pár sĺz padlo, ale potom sa pobrala domov aj s krabičkou nádeje.

Život s čistou hlavou vám praje Mata Hari...


kamošky na kávičke | stály odkaz

Komentáre

  1. ach jaj,
    ked boli dusicka -boli cely clovek..:) zelam uzdravenie..:)
    PS: snad to mnohym pomoze uvedomit si, ze depresia je naozaj choroba a odzrkadluje sa v organizme chemicky ako cukrovka...snad..
    publikované: 11.04.2011 10:50:57 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. jajajka
    veď preto som to sem hodila, ono je jej okolo nás viac, ako si myslíme, len je to stále niečo, čo je na hanbu, ale až taký človiečik svoj boj prehrá a skončí ako napr. Peter Muk, či C.Kobain, potom je už neskoro
    publikované: 11.04.2011 10:53:57 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Kamarátke to na sebavedomi asi nepridalo
    keď ju chceli rovno do ústavu zavrieť a hlavne keď videla ako to tam vyzerá. Lepšia je veru kúra tými liekami. Tak nech jej pomôžu.
    publikované: 11.04.2011 11:02:31 | autor: believer (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. som docela
    v soku,z osudu tej kamosky a myslim,ze by jej bol lepsi stipec na nos a vydrzat v klude na pakarni,lebo sa mi zda,ze doma uz jednu pakaren ma,ale nie v takom klude,aky jej doporucovala lekarka.muselo sa to v nej hromadit dlhsie,ked si to naraz zamierila rovno na "centrum".a jej drahy stary si ziadnych signalov nevsimol.jedine,na co sa zmohol,bolo hanbit sa za nu,ked sa prevalilo,ze ma depku.a pekne diagnostikoval,ze na ziadne lieky nepojde.a nechal ju soferovat,no pekne ju ma v pazi.snad jej krabicka nadeje pomoze,aby mala i ona jeho...
    pekna fotka,mh - autor,model?
    publikované: 11.04.2011 11:21:12 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Mataharinka,
    smutné ale pravdivé a reakcia partnera nenormálna, tomu nerozumiem za čo sa hanbí? Prajem veľa síl pri uzdravovaní a obetavú rodinu, ktorá bude pri nej stáť...:-)
    publikované: 11.04.2011 11:22:30 | autor: ps (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. belinko
    podľa mňa je ohromný úspech už len to, že sa dokázala z toho vysekať...:-))))
    publikované: 11.04.2011 11:31:00 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Bonníčku
    psst, moja huba tam je, ale nikomu ani muk, jasné?... a oné, chlapi sú zväčša takí, s tým nespravíš nič, pakáreň máme doma asi všetci, ja si myslím, že by na dovolenky mali chodiť ženy samé, bez detí a bez chlapa, pekne na dva týždne a pekne dvakrát do roka!!! A to by bolo lepšie, ako pobyt na klinike so štipcom na nose. Lenže, skús niečo také povedať doma chlapovi! To by boli hned podozrenia a bla bla bla..... tak nič, tak sa budeme postupne cpať chémiou asi všetci...:DDDDD
    publikované: 11.04.2011 11:34:58 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  8. péesková
    to je jednoduché... keby sa pána podnikateľa klienti pýtali na manželku, susedia a tak, čo im povie: "A dobre sa má, šak je v blázinci!"...:DDDDDDDDD... ten môj doma by to tiež nezvládol....:-)))
    publikované: 11.04.2011 11:36:43 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  9. uplne
    megapsst potajomky sepkam,ze je to krasna a silna picturka,lebo si proste nemozem pomoct a cusat totalne:-)
    mas recht,idealne by boli priam kupele.poznala som zenske,ktore si to mohli z fleku hodit,ale vydupali si ich a vzdy sa tam tak nabili,ze boli schopne cerpat z toho cely rok a nie ze si to nehodit,ale sa smiat a vykonne ficat akoby boli na kokaine.a chlapi,co pochopili,ze treba dat zenskej prazdniny a nechat ju ist si odfuknut,mali raj na zemi.aj tie baby,lebo mali rozumnych chlapov,ktori neinkvizicili,co tam asi tak zenuska bude vyvadzat.dufam,ze v nebi uz prebehli take ekonomicke reformy,ze tam obyvatelia spokojne chodia na oddelene i spolocne dovolenky...to by sa i dalo tesit na smrt,no nie?:-)))
    publikované: 11.04.2011 11:46:40 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  10. bonnie
    s tým nebom si nebuď taká istá, tam to bude celé asi iba také sväté a oddelené... teda, o tých rozumných chlapoch si iba čítala alebo videla sci-fi film?...:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
    ... ale nie, ja viem, aká som prišla v pohodičke po 5 dňoch s malou Zuzou v paríži, tak si viem živo predstaviť dva týždne plné zdravej stravy a cvičenia... lenže to by na to musel byť kapitál... čo už... idem radšej variť, lebo moc fantazírujem!!!
    publikované: 11.04.2011 12:00:34 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Matahari
    Tak to si zaslúži obdiv a klobúk dolu
    publikované: 11.04.2011 12:24:56 | autor: believer (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Belinko
    klobúk dolu a kebab na tanier!
    publikované: 11.04.2011 12:41:33 | autor: matahari (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Matahari
    popis:Bojový plán...boj o život,o šťastie,o rešpekt ,o sebavedomie...-to skutočne vystihuje.
    ...pretože lieky sú len barlička a je potrebná rekapitulácia a zmena myslenia...-nie každý to zvládne...
    publikované: 11.04.2011 15:54:23 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  14. Ika
    údajne pri deprézach nastáva nejaká blbá chemická reakcia, keď si človek nedokáže vytvárať sám tú správnu chémiu, ani už pri veciach, ktoré rád robí, na to sú tie lieky, keď nabehne ich účinok, dostáva sa myslenie do správnej polohy a potom sa už aj ľahšie "bojuje", racionálnejšie rozmýšľa a potom môže nastať zmena myslenia. Najprv som si o tom naštudovala, než som to sem hodila. Asi ako keď sa prestane v organizme tvoriť inzulín, tiež ho treba dodať... ale ako píšeš, aj tak sa stávajú prípady, keď to človek nezvládne a zlyhá na celej čiare.... tak si idem dať kúsok sladkej hnedej hmoty /čoko../, nech aj ja mám dobrú chémiu...:DDDD
    publikované: 11.04.2011 16:45:49 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Matahari
    ...nechcem o tom ešte písať
    ...ale buď rada,že to nemáš v rodine...-čo som doteraz písala články-to je len slabý odvar z môjho života...Bohužiaľ
    publikované: 11.04.2011 16:52:08 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  16. a sakra, tak toto je riadne silná káva
    depresie a strach z nich , stres, nervozita, hektika a ešte k tomu doma rodinka čo berie všetko ako samozrejmosť a do kelu stačí tak málo, pochopiť, že aj mama je len človek a nie stroj na všetko, Mataharinka moja milá dobre, že si to sem dala, len nech čítajú ľudkovia čo všetko ponúka dnešná doba rýchleho žitia.


    Jo a Bonnie s tými kúpeľmi to akoby si mi z duše vravela ale neuveríš, mám priateľky , ktoré jednoducho keď im to navrhnem, tak to zamietnu a nie že na rovimu povedia, že nejdú, ale prepočujú návrh a melú si ďalej svoje ako už nevládzu, jednoducho sa doma boja niečo také aj povedať.
    publikované: 11.04.2011 17:48:45 | autor: zara (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. zara,
    verila,mam priatelky v spektre od kociku po truhlu a toto by som ti teda verila.statisticky mam pocit,ze sa to prejavuje v starsich a strednych generaciach.feminizmus asi urobil svoje...
    publikované: 11.04.2011 17:53:06 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  18. Ikuš
    ja mám tak bohatú fantáziu, že mi behajú zimomriavky... jasné, netreba o všetkom písať..
    publikované: 11.04.2011 18:51:59 | autor: matahari (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. mata hari..aj ked hlava je čistá..či duša šťastná je-vec nie je istá..
    s depkami sa ťažko žije-v hlave sa zlo so zlom bije..nevidíš slnečný lúčik-ani kvetný rodiaci sa púčik..na vine je chémia-tušíš to ty i ja..
    a myšlienky..myšlienky-ktoré v hlave máte..bo="STE TAKí-AKO ROZMýšľATE.."
    prežijúc depky + pády + zlého dosť...rozhodla som sa pre r-a-d-o-s-ť..
    už ráno kujem plán:ako deň prežiť..z čoho radosť mám..
    ked som na dne-len prežitá-hoc malá-radosť-ma z bahna vytiahne..
    takže stále hoc drobnú denne radosť hľadám..hoc často pod ťarchou žitia na kolená padám..
    duša potrebuje pokoj a radosť..
    ešte stále nie je to žena porazená-ked pred tebou otvorila bolesti okná-a dovolila ti-bys tam nakukla..
    zle je-ked človek utiahne sa do seba-a ničoho a nikoho mu netreba..
    =musíme si pomáhať..=
    a radosť v nás-okolo rozdávať..
    :-))))))
    publikované: 11.04.2011 18:53:53 | autor: radosť (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. Zarenka
    a nebude to skôr otázka ekonomická, že odmietnu, lebo rodinný rozpočet jednoducho nepustí... to by chcelo niečo, čo rozpočtom nezamáva, dáku chatku od známych, ale už to nie je ono, lebo by to bolo zase o upratovaní, varení, nákupoch... začarovaný kruh...
    ..ak by nešlo o evri, kašlem ja na to, čo si o mne pomyslia doma a hneď sa zbalím!!!
    publikované: 11.04.2011 18:56:00 | autor: matahari (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. milá Gabika!
    niekedy je dobre mlčať-a niekedy si človek veľmi pomôže výpovedou bolesti-čo dušu gniavi..
    blog je výborná vec na spoved-bo človek zostáva anonymný..
    ale často-silní ľudia-rešpekt budia-o bolestiach svojich nepovedia..
    o depresiách viem veľa-žijem v takom prostredí..
    poznám bolesť aj bezmocnosť..


    ale získala som veľa:toleranciu a empatiu..




    ale získala som veľa:toleranciu a empatiu..
    publikované: 11.04.2011 19:02:57 | autor: radosť (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. Matahrinka, konkrétne tie čo
    som mala na mysli s peniazmi problém nemajú... ale chápem čo myslíš, no a tu je moja ponuka pre nás bez penez, chalupa moja, víkend po Veľkej noci, od piatku do nedele... pokoj, ticho, a k tomu baby ešte oslovíme a pridám ešte mäsko, nejaké to pitie... ideš? :-))
    publikované: 11.04.2011 19:07:32 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  23. radostička
    jasné, že nie je porazená, ved poraziť sa len slabí muži dajú, baby na to čas nemajú... hľadaj si a rob si radosť, nech máš krásne dni..:-)
    publikované: 11.04.2011 19:23:51 | autor: matahari (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. Zar
    pridaj...:-))))
    publikované: 11.04.2011 19:27:23 | autor: matahari (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. matahari,radosť
    viem zo skúseností-...pokiaľ sa niekto sťažuje-vtedy je ešte dobre...ale akonáhle sa prestane sťažovať a je ticho-už je veľmi zle !
    Moje zlaté - radšej sa posťažujme...vyžaľujme...
    publikované: 11.04.2011 19:35:02 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  26. ika
    preto chodievajú chlapi do krčiem, posťažujú sa, opijú a nepotrebujú antidepresíva.... len ten môj trčí furt v robote..:DDDD
    ... mali by sme praktizovať babské zlety!
    publikované: 11.04.2011 19:39:32 | autor: matahari (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. MH
    Je to smutné, ale aj taká choroba existuje. Pekne si to napísala, ale==Viem, že sa nič nezmení, len už to nebudem vidieť tak tragicky.==možno by sa mohlo , keby sa tá príčina odstránila. Ak je to práca, treba zmeniť, ak je to celá dedina, treba sa odsťahovať, ak muž, treba ho vymeniť. Zdravie je dôležité.Nezľahčujem, nežartujem, snažím sa pochopiť. Viem , že je to veľmi ťažké, aj keď sa chorému vyhovie, nemusí to byť koniec.
    publikované: 11.04.2011 19:46:21 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. vas
    vieš, na počudovanie to nemá vždy príčinu, niekedy sa to spustí u ľudí, ktorých problémy sú maličké a nedôležité, len tá blbá chémia to nafúkne do takých rozmerov.... ale po nástupe správnej liečby sa príde na to, že vôbec nie je tak zle, ako to chorý vnímal... v tom je zákernosť tejto diagnozy... takže hneď nevymieňať chlapa, ani nič, počkať na účinky terapie a až potom racionálne uvažovať. To si zapamätaj, ak by sa to v tvojom okolí zjavilo, môžeš sa vedieť k tomu postaviť...:-)))
    publikované: 11.04.2011 19:58:25 | autor: matahari (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. Maťka,
    áno, aj tak sa to môže stať. Nie som odborník, nechcem vedieť, aká tá choroba presne je. Lenže depresie začínajú z vnútorného napätia. Dobre, lieky potlačia, ale nevyliečia. Niekedy pomáhajú rozhovory s odborníkom. Ale vzhľadom k tomu, že v blízkosti takú osobu mám, jej správanie, pozorovaním, vracaním sa jej skutkov do minulosti, príčinu má a ona sa správa ako na hojdačke. Vyhoveli sme jej v požiadavkach, aj keď pre mňa boli nelogické. Spokojná bola 2 dni a už znovu nie je. Samota nič nerieši...Je to ťažké, ale ...Boh je láska....a tak sa snažím , ako dokážem
    publikované: 11.04.2011 20:24:04 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. Matahari
    ...babské zlety...:-))-no tie máme TU !
    ...a závidím zari & company /:-)/ to stretko v Blave...
    publikované: 12.04.2011 07:10:34 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  31. vasilisa
    ...môj muž sa teraz ešte viac začína uzatvárať...
    ...sama bojujem...a ešte pomáhať druhému...je to už myslím až nemožné...
    ...aspoň trolilinku musí chcieť sám-ak to nedokáže...-je to neriešiteľné...
    publikované: 12.04.2011 07:19:15 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  32. Ve eN
    MáM SKúSENOSTI-S ALKOHOLIKOM-AJ DO KLUBU aa SME HO VOZILI-KNIžKY DALI-POMáHALI-SLOVOM-čINMI-BOLA SOM PREňHO 24 HODíN úSTRETOVá...HODIL FLINTU DO žITA..KED on NECHCE-MOJA DOBRá VôľA JE MáRNA..
    musí chcieť..otvoriť..inak..zbytočne klopeš..
    pekný deň ti želám-horniacke slnko posielam
    publikované: 12.04.2011 08:29:42 | autor: radosť (e-mail, web, neautorizovaný)
  33. vas
    je veľa psychických porúch a diagnoz, ver mi, že keby každú z nás vyšetrili, každá by sme nafasovali nejakú fasa diagnózu, u depréz je smola v tom, že sa nevyliečia, ale vracajú a len inteligentnejší človiečik rozozná, kedy to naneho lezie a že treba zase pre recept...
    publikované: 12.04.2011 09:05:42 | autor: matahari (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. ikuš a radostička
    musí sám chcieť... možno na tom začiatku taký sám ani nevie, čo chce, treba ho prelstiť a až potom dostane šancu sám chcieť a tú, keď premrhá, tak fertich, potom ak už nechce, netreba s takým strácať čas, aj ked sme si sľúbili pred bohom, že v dobrom aj v zlom, lebo potom to je už len v zlom na dobro chýba, tak potom to už neplatí!!!
    publikované: 12.04.2011 09:09:45 | autor: matahari (e-mail, web, neautorizovaný)
  35. radosť moja
    ...a ja Ti posielam dolniacke slniečko...:-)
    publikované: 12.04.2011 09:20:11 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  36. strata casu
    kto si nechce nechat pomoct,tomu nepomozete,ani ked ho budete bombardovat neviem akymi megadavkami pomoci.prelstit niekoho,kto to nechce,aby zacal chciet je blbost,lebo je to vlastne podvod i ked maly a v mene "dobrej veci".treba to predostriet a vypalit natvrdo a bud sa zaklepe a uvedomi sa a bude si chciet pomoct a nechat si pomoct,alebo nie a vtedy skoda vasho casu a namahy.zlomit nad nim hul a starat sa o seba,to je najefektivnejsi postup.
    publikované: 12.04.2011 15:04:27 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  37. VN,
    tvoja situácia je o to ťažšia, že sa komulujú choroby. Chápem ťa, že ťa trápi mužova uzavretosť. Mal by tebe pomáhať . No možno na vonok nič nedáva a vo vnútri smúti. Možno si myslí, že keby šaškoval, teba by sa to dotklo. Možno ho nebaví už ani tie "výmysly " vyčítané komentovať, ktoré si nám sprostredkovala. Neviem. Lenže kamarátka MH je o niečom inom.Lieky oblbnú, utlmia a čo potom, keď nebudú žiadne zaberať a človek je ešte relatívne mladý? Ani alkoholik, aj keď je to druh choroby, sa k nej nemôže prirovnávať. V tom súhlasím s Bonnie-strata času a nervov.
    publikované: 12.04.2011 19:00:45 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  38. Okrem alkoholu
    je to u neho aj postraumatická depresia-po smrti syna...z ktorej sa aj ja dostávam von...po dvoch rokoch...

    ...dnes sa vrátim na blog až niekedy popoludní...
    publikované: 13.04.2011 04:44:04 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  39. Ikuš
    zo smútku zo straty dieťaťa sa človek nedostane nikdy, len sa s tým musí naučiť žiť, z alkoholizmu sa môže dostať jedine uvedomením si, ako tým ničím svojich blízkych a seba a musím chcieť. pokiaľ je to alkoholikovi jedno a veselo nasáva a ničí rodinu, sorry, ale to treba ukončiť tak, že nech si cucá sám, treba spraviť radikálny rez. Zvlášť, eď je tu ešte nejaké iné dieťa, ktoré potrebuje aspoň jedného z rodičov, na ktorého sa vždy môže s dôverou obrátiť. Ja viem, ľahko sa radí iným, ke´d si zvyčajne sami nevieme pomôcť so svojimi starosťami... a preto treba najprv chemicky upraviť a schladiť myseľ...:-)))
    Ika, tebe treba začať rozmýšľať trošku egoistickejšie, čo si doteraz nerobila. Začať myslieť na svoje vlastné blaho, ktoré si zaslúžiš. Mne sa páči to, že to treba pojať ako hlásenie v lietadle: Matky detí najprv nasadia kyslíkovú masku sebe, až potom dieťaťu!!! Logické, lebo načo bude potom decku pridusená matka?
    publikované: 13.04.2011 08:42:30 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  40. vas
    píšeš:=ani alkoholik sa k nej nemôže prirovnávať=

    alkoholikom sa staneš z depresií-ked stratíš vieru,stratíš nádej,stratíš zmysel života =Prečo?=stratíš motiváciu...v alkoholickom opojení nájdeš zabudnutie..a pokoj...
    alkoholik je často vizitkou depresií..

    musí nájsť nový zmysel..pomáham mu ho hľadať-ale..ked sám nechce..darmo klopeš..
    myslím si-že NIKTO nechce byť v podstate alkoholikom...je to = únik=
    najskôr chorá duša...a po rokoch aj pečeň.. /nadľahčene:-)/
    publikované: 13.04.2011 10:58:49 | autor: radosť (e-mail, web, neautorizovaný)
  41. gabika
    =môj muž sa teraz začína uzatvárať..sama bojujem..=

    iba čas spasí vás..

    môjmu manželovi zavraždili sestru-ešte bol mladý-prípad poznalo celé Slovensko-roky rokúce sa z toho všetci dostávali...tieň nešťastia ale na nich zaľahol celoživotne..tiež prijali úlohu introvertov-mlčky trpiacich...málo poznajú radosť-úsmev-smiech...
    preto ti to píšem-že VIEM-čo asi riešite-ked nie nahlas-tak v krytu duše..
    ale..človek sa narodil pre =radosť=..nedaj si ju zobrať..
    pekný deň

    Ps.:
    aj ja o ňu bojujem.. :-))))
    publikované: 13.04.2011 11:08:15 | autor: radosť (e-mail, web, neautorizovaný)
  42. Bojujeme s radosťou
    Bonnie, halooo, tu Robert, :) na tomto blogu niet nad kym lamat {12.04.2011 15:04} hul (slovensky: palicu) a preto Ta srdečne pozyvam na svoj blog:
    http://robentin.blog.sk/detail-sloboda-a-solidarita.html?a=c6b7ae5cab609bf7125177b348f1abc0
    publikované: 13.04.2011 13:47:03 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  43. alkoholizmus
    ma blizko k depkam a v niektorych krajinach,vratane nasej je klasifikovany ako zdrav.diagnoza.alkoholik je z isteho pohladu chudak-pacient,ma tazky problem,ale to nic nemeni na tom,ze nema ziadne pravo zasahovat nim do zivota svojich blizkych a svojho okolia.nici sam seba,co je sice smutne,ale nie natolko ako to,ze nici svoje okolie,ktore si to nijako nezasluzi a nie je ziadny dovod,aby to trpne znasalo.jedina cesta je,ze si uvedomi a pripusti svoj problem a zacne ho riesit a liecit sa-je vela pripadov,ze sa to podari a tiez je to jedina mozna cesta; alebo nepripusti a liecit sa nezacne; alebo pripusti,ale na liecenie sa vykasle. kazdy ma pravo zvolit si svoju cestu a pokial si alkoholik zvoli tuto cestu,neostava,len ju respektovat a nechat ho,aby si aj nasledky a dosledky svojej slobodnej volby niesol sam. nema ziadne pravo ocakavat a vyzadovat,aby sa jeho okolie stalo obetou jeho volby.a to je to,co si obete musia uvedomit,ak chcu normalne zit svoj zivot,ze je to ich pravo a i povinnost odstrihnut sa.lebo s alkoholikom sa normalny zivot zit neda.takze kto slobodne chce zit nenormalny zivot,nech si to zvoli a ostane priputany k alkoholikovi.
    publikované: 13.04.2011 14:12:39 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  44. matahari
    je to dobrý príklad-z toho lietadla...
    ...aj ja som si to tak uvedomovala,že keď sa neschopím sama,tak ani druhým nebudem môcť pomôcť...
    ...cítiť z Teba optimizmus a to je dobre !:-)
    publikované: 13.04.2011 17:44:20 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  45. matahari
    je to dobrý príklad-z toho lietadla...
    ...aj ja som si to tak uvedomovala,že keď sa neschopím sama,tak ani druhým nebudem môcť pomôcť...
    ...cítiť z Teba optimizmus a to je dobre !:-)
    publikované: 13.04.2011 17:45:45 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  46. radosť
    áno-tieň nešťastia zaľahne celoživotne...-muž to presne takto prežíva a nevie sa už tešiť...
    ...ja zas viem,že sa nič nedá zmeniť a zúfanie nepomôže,len ešte viac uškodí...
    ďakujem za Tvoju otvorenosť
    publikované: 13.04.2011 17:55:19 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  47. Radosť, nehovorím , že nemáš aj pravdu,
    ale nie všetci alkoholici sú alkoholikmi z depresií. Depresie prídu ruka v ruke práve s popíjaním. Depresie, nemusia byť príčinou dôsledku-alkoholizmu. Jasne to píše VN-jej muž by mal veľa dôvodu stať sa alkoholikom a nie je!!! Mladí ľudia začínajú súťažiť, kto viac vypije-to tiež nie je dôsledok depresií, ale možný začiatok alkoholika. Nie všetci alkoholici sa rovnako správajú, to vieš aj sama. Niekedy je ich jediným zlom, že vyčúrajú financie. Ale takých je minimum a ako píše Bonnie, aj keď je to veľmi ťažké, opustiť takého partnera ,aj po všetkých tých spoločných pekných zažitkoch,je jediné riešenie,ak sa nechce liečiť. Niekdy rozchod aj pomôže k "prebudeniu" a pôjde sa liečiť. Ak ale chce druhý partner trpieť, nech trpí. Prečo by mali trpieť i ich deti? Píšeš=nedaj si ju-radosť - zobrať.. aj ja o ňu bojujem= ja ti úprimne želám, aby sa ti ju podarilo čo najskôr vybojovať a nikto ti radosť tvoju Radosť nikto viac nezobral
    publikované: 13.04.2011 19:49:58 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  48. vas-vdaka
    ten alkoholik nežije so mnou v domácnosti-je to príbuzný..a nie je dennodenným pijanom..u neho je to depkové riešenie..u neho trpí jeho matka-bo je sám..
    a ten boj o radosť-to je len taká slovná hračka.. :-))
    život je farebný..a nič nie je definitívne..a čo je pravda dnes..zajtra nie je..
    neberte ma doslova vážne..ja ked píšem-veľmi často mi je veselo na duši..
    tak..štrngnime si -VAS- na zdravie +pokoj + radosť!!! :-)))
    ja domácou becherovkou..a ty?
    publikované: 13.04.2011 20:33:02 | autor: radosť (e-mail, web, neautorizovaný)
  49. Radosť,
    aj ja na diaľku štrngám, aj keď momentálne iba čistou vodou. Trpí jeho matka, trpí on a viní celý svet, že sa neoženil. Viem to pochopiť, lebo tiež príbuzného takého mám. Jemu by už len basa a príkaz k liečbe pomohol.
    publikované: 13.04.2011 20:56:51 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  50. mataharka
    nuž kámoške pomôže možno spásonosná krabička... ale predstava, že bude takto riešiť všetky problémy... hm, nechcela by som byť v jej koži.
    Nie je nič horšie ako nespokojnosť duše, ktorá žiada, volá, kričí.. a my jej dáme tabletku. No beriem, je to každého osobná vec.
    Prajem Ti krásny dník...
    publikované: 14.04.2011 08:53:05 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  51. viki, viki....
    a ty si presne ten typ, čo to nepochopil... a ked ti diagnostikujú za pár rokov cukrovku, budeš brať lieky alebo tiež povieš, že to nie je riešenie? A keď Peter Muk, ktorý bol známy depresiami, nezvládol ten okamih a spáchal sebevraždu, nebolo lepšie užiť tabletky a žiť?
    Sú silné osobnosti, ktoré sa otrasú ako oslík a idú ďalej, takí, ktorí ťa prekročia, ked omdlieš, ale sú medzi nami aj tie citlivejšie dušičky a tie to nemajú tak ľahké...
    publikované: 14.04.2011 12:35:16 | autor: matahari (e-mail, web, neautorizovaný)
  52. Oponent
    ahoj Matahari, domnievam sa ze Vikina to nemyslala tak ako si tie jej slova o tabletkach poňala Ty - ale neprotirecim Ti. dufam mi rozumies ako to myslim. Ak nie, rad to vysvetlim. Momentalne sa uz ponahlam tak zatial dovi, bye.
    publikované: 14.04.2011 13:05:22 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  53. fiha,
    dovolte,aby som dnes pochvalila roba,zasiahol necakane privetivo a k veci.prave som sama chcela podotknut,ze myslim,ze viki to moc pekne vyjadrila:"Nie je nič horšie ako nespokojnosť duše, ktorá žiada, volá, kričí.. a my jej dáme tabletku" a ze MH ju vhodne doplnila obhajobou uzivania tabletiek.myslim ale,ze samotne uzivanie tabletiek je neefektivne.ked je znizena imunita tela,nestaci uzivat antibiotika,treba ho otuzovat,detoxikovat,atd,aby zapojilo vlastne obranne mechanizmy a to sa tyka i znizenej imunity duse,tabletky ju nevyriesia,treba nasadit i psychoterapiu,aby sa postihnuty mohol branit aktivnejsie ochoreniu
    publikované: 14.04.2011 14:27:54 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  54. teda,
    i ja Robentina chválim a súhlasim s jeho názorom.
    Aj Bonnie si myslí, to čo som i ja písala, treba sa pokúsiť nie utlmovať, ale odstraňovať. A Čo sa píše o Mukovi MH - nebolo to s ním už tak, že nevedel, čo od dobroty a skúšal, čo dokáže zniesť jeho telo, až sa predávkoval?
    publikované: 14.04.2011 15:26:18 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  55. presne,
    vas som zabudla spomenut,inak by som sa zastresila aj jej podporou,ta vie,ta sa vyzna:-)
    myslim,ze u muka prebehol aj nejaky alkohol,to je obvykle vzdy kontraindikacia pri tychto liekoch.zrejme prisiel pod parou,dal si obvyklu davku aniz si to uvedomil,zaspal aa udusil sa zvratkami,mohlo ist o obycajnu nehodu,nie umysel...sebevrazdy vyvolaval marketingovo genialny prozac a ked sa studiou spocitalo,kolko neborakov odpravil,tak ho stiahli...
    publikované: 14.04.2011 23:19:44 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  56. viki, rob, bon, vas...
    ľaľa, akú intelektuálnu krízu mám, jasné, až teraz mi to dochádza, Vikinka to inak myslela, ja inak pochopila, niekto mi stojí na kábli, ale keby ste vedeli, akú peknú tváričku som si na ten môj ksicht dnes namaľovala, tak by ste mi aj odpustili!...:-)))))))
    publikované: 15.04.2011 09:18:26 | autor: matahari (e-mail, web, neautorizovaný)
  57. no ukáž :-))
    tú tváričku :-))
    publikované: 15.04.2011 09:47:51 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  58. ja teda hej,
    viem ocenit fusku:-))
    publikované: 15.04.2011 11:29:15 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  59. Zarenka
    neukážem, lebo by som to potom musela dve hodiny líčiť aj na teba!
    publikované: 15.04.2011 13:36:39 | autor: matahari (e-mail, web, neautorizovaný)
  60. Bonnie
    vedela som, že máš pochopenie...:DDD
    publikované: 15.04.2011 13:37:28 | autor: matahari (e-mail, web, neautorizovaný)
  61. teda... :-(
    no čo už, tak dobre neukáž :-)) ale mohla si :-)
    publikované: 15.04.2011 13:43:27 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  62. treba
    písať o týchto poruchách..zbavovať ľudí predsudkov.. veď choroby duše sú častokrát vážnejšie ako choroby tela..
    publikované: 15.04.2011 14:16:08 | autor: ChopinBukowski (e-mail, web, autorizovaný)
  63. Maťa,
    veď ty si krásna sama o sebe, krásna od prírody a ešte si sa i nafasádovala? Ale aspoň maloveľká Zuzka, keď ťa uvidí, bude na svoju mamu ešte pyšnejšia. A Mikinko si ťa možno i odfotí. A verím, že Matahár ťa neobíde, ale sa opätovne zamiluje.
    Pekný deň!
    publikované: 15.04.2011 15:06:28 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  64. chopénová
    vitaj u mňa a díky...:-))
    publikované: 15.04.2011 17:29:54 | autor: matahari (e-mail, web, neautorizovaný)
  65. vasilková
    veru, raz si aj tak Matahár všimol a kukal, že som celkom feši baba, ale to bolo dááávno.... krásny víkendík ti prajem...:-)))
    publikované: 15.04.2011 17:31:28 | autor: matahari (e-mail, web, neautorizovaný)
  66. mataharka aj ostatní...
    možno aj môj comment bol iba odrazom mojej terajšej "choroby duše"... lebo vo všetkom hľadám pozitívny a bezliekový prístup a možno mi nakoniec jedinej tu zahrabe na bedňu... ale verte mi, že sa "liečim", lebo zdolávam úspešne knihu za knihou a slnko mi je svedkom, že sa mi darí:)))))
    Prajem pekný večer.
    publikované: 17.04.2011 21:30:59 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  67. Choroba duše
    nazdar Vikina, preco pises ze _slnko Ti je svedkom, v Boha neveris? :)
    publikované: 19.04.2011 07:26:00 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  68. mataharka
    Boh je všetkým... verím, ale slnko je citeľnejšie, keď ma páli a preto tak... lebo sa na slnku vyhrievam , na teraske s knihami... a preto som to tak ...vieš?:)))))))))))))))
    publikované: 19.04.2011 12:01:15 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  69. Achnaton
    omyl Vikina, to ja som sa pytal... :) A mimochodom, v Boha preco veris?
    publikované: 19.04.2011 14:53:02 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  70. robentin
    tak sorry, aj Mataharke sorry:)..
    prečo hľadáš odpoveď na vieru v Boha u mňa?
    Ja verím svojím spôsobom... no nie som ortodoxný veriaci, je to na dlhé vyjadrenie a ak sa nenahneváš, neriešim to takto cez blog... Prajem Ti pekný deň.
    publikované: 20.04.2011 12:06:30 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  71. Vikinka
    včera si nám chýbala v kine....
    publikované: 21.04.2011 08:33:15 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  72. eM Há
    vy ste akési iné
    ja na roli a vy v kine..
    ja sa musím k zemi hrbiť..sadiť..siať..
    a vy v tom meste takto dobre sa môžete so životom hrať..
    a nechcete ma brať.. :-(((
    no ja-či chcete a či nechcete
    som -hoc nevidená-medzi vami rada na svete..
    ako hosť..
    vaša radosť..:-))
    publikované: 21.04.2011 11:10:31 | autor: radosť (e-mail, web, neautorizovaný)
  73. radosť
    čo to trepeš, večer predsa zem už spinká, na oblohe mesiac hlavou klinká, to sa už nad hlinou telo nehrbí, to si človek dušu hojí, smiechom a nie v znoji...:-)))
    ...a ked povieš, že poďte ku mne, bývam hentam v tomto humne, nastelieš nám trošku slamy a nachováš klobáskou naše tlamy, radi pobudneme tam my!
    publikované: 21.04.2011 11:42:30 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014