Mata Hari

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Postarajte sa o starkých a skončíte v base!!!

Srdí ma to....

V malých obciach je vysoká nezamestnanosť. Ľudia buď cestujú za prácou ďaleko alebo na týždňovky, prípadne sedia na zadkoch a plačú. Tí, čo cestujú a pracujú, sa častokrát nemajú ako postarať o svojich stárnucich blízkych. Nemocnice nepomôžu, penzióny sú drahé a ťažko sa do nich dostať.

A tak sa stalo, že zopár ľudí prestalo fňukať na zlú ekonomickú situáciu a na nezamestnanosť, a zobralo si pod ochranné krídla zopár starkých za dôchodok. Starať sa o stárnucich a chorých je veľmi ťažké. Musia znášať pach, výkaly, krv, hnis a rôzne nálady. To nedokáže každý. Ja si spomínam, ako otec prosil svojho syna, aby ho oholil, že sa mu už ruky trasú. Môj milý bratček chytil hysák, že čo to od neho žiada.... Otca som si opatrila, okúpala, oholila.... 

No a tých pár obetavých ľudí, ktorí obišli zákon o domovoch dôchodcov a starajú sa o slabých fakt za pár eur, je prenasledovaných . Hon na čarodejnice spustili príbuzní starkej, ktorú tiež doopatroval jeden pár . Okrem slabého dôchodku im bol odmenou aj starý domček. Starká mohla žiť aj 10 rokov, aj len jeden týždeň. To sa nedá odhadnúť. V opatere prežila 5 mesiacov.  A príbuzní, ktorí možno dovtedy ani starkú nevideli, žalujú týchto ľudí, dokonca podali žalobu o podozrenie na vraždu. Trochu silné kafe. Kde dožívajú starí a nemocní, býva vyššia úmrtnosť, to je logické. Bulvár túto kauzu nafukuje do nesmiernych rozmerov. Ani títo novinári si neuvedomujú, že raz budú tiež vo vysokom veku, budú potrebovať pomoc.....a možno ich raz prichýli nejaký " dom hrôzy"....

optimistickejší týždeň praje Mata Hari


TLAKY | stály odkaz

Komentáre

  1. Matahari, je vôbec
    niečo ľahšie než teba nasrdiť? :-)
    publikované: 19.07.2009 20:01:30 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Vôbec by som to nevidel takto jednostrane,
    ako píšeš v názve príspevku.
    Súhlasím s Tebou snáď vo všetkých bodoch. Iba v jediném nebudem. Ide o môj súkromný názor, to predosieľam!
    Pokiaľ je na jednej izbe bežných rozmerov , bulvárom prezentovaného RD, počet potrebných, ako Ty píšeš zhnisaných, zomierajúcich ľudí, je to určite v neporiadku.
    Viem,aké to je mať starého, o seba sa postarať nevládajúceho rodiča. Je to záťaž pre celú rodinu a dokonca ju to môže aj ekonomicky zničiť.
    Ale. Ale, kto cíti v sebe, že je povolaný, mal by tak konať nezištne a mať vytvorené podmienky pre dôstojný odchod zo života opatrovaných ľudských bytostí.
    Pokiaľ tak koná za úplatu a nespĺňa ani profesné, ani materiálne, ani priestorové, hygienické a iné podmienky, mal by byť potrestán za zneužitie ťaživej situácie dotknutých osôb podľa zákona.
    Pretože za čakanie na smrť v takýchto neštandardných podmienkach si nechá platiť iba človek zištný!
    A na tom trvám. Mnohí so mnou nebudú súhlasiť, no vyhlasujem, že moje presvedčenie, najbytostnejšie, je, že za konanie dobra sa nesmie žiadať žiadna odmena!!!!!!!
    publikované: 19.07.2009 20:58:42 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Miťo, súhlasím s tvojím postojom
    až na záverečnú vetu "za konanie dobra sa nesmie žiadať žiadna odmena".
    Konaním dobra je napríklad aj lekárska starostlivosť.
    Mali by ju lekári konať zadarmo, ako samaritáni?
    publikované: 19.07.2009 21:12:30 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Racane, pri pomoci v núdzi nie, že mali, ale oni
    aj konajú!! Niečo iné je uchopenie pojmu " bezplatná zdravotná starostlivosť", mimo iné v Ústave zakotvenom.Tu sa naše názory môžu, a zrejme aj budú líšiť.
    Moje presvedčenie je, že nič bezplatné neexistovalo, neexistuje, ani existovať nebude. No jedným dychom dodávam. Ide o správne ustanovenie finančného zdroja bezplatnej zdravotnej a tým aj lekárskej starostlivosti.
    Nie som zastáncom a ani nebudem novodobého prístupu, že občan, chránený ústavným právom by si mal túto starostlivosť hradiť zo svôjho dôchodku ( v súvise s o spomínaným prípadom).
    O nevyhovujúcom ohodnotení práce zravotnického personálu, ako morálnom, tak aj materiálnom, v podmienkach "živočíšne" budovaného ranného kapitalizmu na Slovensku netreba diskutovať.
    No trvám na mojich, napísaných slovách. Pokiaľ niekomu pomáham v núdzi, nemám morálne právo domáhať sa odmeny. Pokiaľ ma dotknutá osoba odmení je na jej uvážení.
    Koľko peňazí dostaneš za záchranu života a poskytnutie prvej pomoci, ku príkladu pri autonehode?
    A to nespomínam nebezpečenstvo, že budeš žalovaný poškodeným za ublíženie na zdraví, spôsobené neodborným zásahom.
    A po pár kilometroch budeš pokutován za neúpnú autolekárničku. A dáš pekne svojich eráškov na to, aby Ťa už nepokutovali.
    Jo, je to zložitá téma.
    publikované: 19.07.2009 21:31:55 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Ťažko hodnotiť páni
    naozaj treba zažiť tú situáciu či na jednej strane, alebo na druhej, aby sme mohli naozaj objektívne zaujať stanovisko.
    A zaujať objektívne stanovisko nad životom niekoho iného, možno cudzieho, alebo príbuzného je skutočne ťažké.
    A štátny úradníci plačú, že ich niekto obišiel, že boli nepotrební.
    Len Boh vie čo ich trápi viac.
    publikované: 19.07.2009 21:44:33 | autor: eneko (e-mail, web, autorizovaný)
  6. To je pravda, Eneko,
    o tých úradníkoch. Celkom prirodzene a pochopitelne ku takýmto postojom inklinujú. No, na druhej strane je potrebné dodať, že aj hospic a zariadenia podobného typu by mali vyhovovať určenému štandardu a strpieť kontrolu na to určených orgánov. A to v tomto, bulvárom rozmazávaném prípade, nebolo pečovateli za dôchodok umožnené!
    publikované: 19.07.2009 21:56:32 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  7. ahojte, chlapci zlatí...
    som rada, že ste sa zastavili. Miťáčku, novinárom bolo umožnené nazrieť do týchto ústavov a okrem trochu stiesnených podmienok, nenašli žiadnu nespokojnosť u obyvateľov... a odmena za pomoc? Naše sestričky chodia do rakús opatrovať starkých za peniažky, aké by tu nezarobili. Majú tam chodiť z lásky a zadarmo? A prečo nemá byť práca pomáhajúcich ohodnotená?

    Bežne zbieram nezištne ľudí pri haváriách, prípadne odpadnutých, ešte aj alkoholika v tráve skontrolujem, či dýcha a za to odmenu nečakám, to považujem za ľudské. Ale pokiaľ sa mám o niekoho denne starať, byť za neho zodpovedná, tak si prosím odmenu. To, čo by mal urobiť štát pre dôchodcov, pre starých a nevládnych, o tom radšej nehovorme....hehehe. Práve toto je ukazovateľom neschopnosti tejto republiky...

    A presne ako píše Eneko, niekto kvôli tomu plače, lebo z tých starkých nemôže ťažiť on.....

    veľa zdravia, chlapci....:-)
    publikované: 19.07.2009 22:40:19 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  8. :)
    moja mama pracovala ako geriatrická sestra a dnes robí v jednom penzióne pre starých ľudí...majú ju radi, keď som tam za ňou prišla ešte ako tehuľka, predstavila ma pár starenkám a každá jedna mi do ruky tisla čokoládu a priala všetko dobré, pritom viem, že toho nemusia mať veľa...ale majú moju mamu a tá má svoju prácu naozaj rada..aj tých ľudí

    a mama pozná aj veľa prípadov, kedy starých ľudí odvrhli vlastní príbuzní alebo im aj teraz odoberajú dôchodok a nemajú ani na lieky...

    musí to byť strašné, keď človek ostane sám...

    strach zo samoty mám už dnes a často sa cítim sama, aj keď mám rodinu...
    publikované: 19.07.2009 22:52:28 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Mata hari
    máš pravdu moja mama doopatrovala svojho otca a posledný polrok bol dosť ťažký, ale jej otec bol skvelý človeka určite si zaslúžil aby na sklonku života cítil podporu.
    publikované: 20.07.2009 09:09:40 | autor: yola (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Diuška
    dôležitý je príklad. Ako sa dnes chováme k starým ľuďom, tak sa budú chovať iní k nám, až zostárneme....
    ... a to, čo si napísala o mame a práci, tak to presne je. A tým ľuďom je v spoločnosti iných dobre, keď už vlastní nestíhajú....:-)
    publikované: 20.07.2009 09:49:22 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Yolka
    veľa zdravia mame, aj tebe...:-)
    publikované: 20.07.2009 09:50:14 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Mám trošičku dojem, že Matahari porovnává
    neporovnateľné. Keby rakúskych starčekov nasťahovala do podobného domčeka, tak by si naše sestričky vyslúžili asi niečo celkom iné, ako odmenu))
    A neporovnával bych podmienky opatrovania doma, v legálnom zariadení a v podobných domčekoch.
    A už sa zdržím.
    publikované: 20.07.2009 13:16:39 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Miťáčku
    všetko je ok....len si si istý, že doma by boli títo starkí v lepších podmienkach? Drevená búdka miesto wc, na ktorú už nevládzu zájsť...atd...skús aj tento pohľad...
    :-)
    publikované: 20.07.2009 13:23:02 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  14. Vyjadroval som sa k poddmienkam opatrovania
    starkých v Rakúsku!!! Lebo tento argument bol použitý na obhajobu odplaty za opatrovateľské služby, ktoré som nikdy nespochybnil.
    publikované: 20.07.2009 13:26:43 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  15. kazda minca ma dve strany
    a tazko sa mi vyjadruje k priamo k "honu", ale kazdy jeden, ktory starostlivost o starych neznamych ludi v penzionoch robi ma moj respekt, tato praca sa neda robit ako "vychodisko z nudze" k tomu treba mat vztah... aspon myslim
    publikované: 20.07.2009 17:46:23 | autor: vesper (e-mail, web, autorizovaný)
  16. Mata Hari...
    občas sa desím myšlienok na budúcnosť. Aj tu u nás je penzión pre starkých, ale pýtajú asi 7 stovák mesačne. A to nehovorím o "vstupnom", "sponzorskom" poplatku, kde-kade sú schopní od teba zobrať hoci aj 10 tisíc...

    No ale nemala by si sa príliš rozčuľovať, lebo sa starobinca nedožiješ... (-:
    publikované: 20.07.2009 21:29:40 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014